Vi møtes på gjestegården Bryhni Søndre i Stange. Etter utdeling av sykler, starter dagens første etappe kl. 11.00, mens bagasjen reiser av gårde til første overnattingssted. Vi sykler til Atlungstad brygge hvor vi blir med Skibladner ut på Mjøsa og over til Nes.
Vel i land, går turen på bygdeveier gjennom kulturlandskap og skog med utsikt mot Mjøsa. I Brumunddal sentrum gjør vi en kort stopp ved en av torgets kaféer, før vi fortsetter sørover mot Hamar. Etter noen få kneiker, blir vi belønnet med storslagen utsikt over Mjøsa-landskapet før det bærer nedover mot Jessnes-stranda. Dette er en idyllisk strekning med mange fine bade- og rasteplasser og serveringssted. Etter å ha passert Hamars rekreasjonsområder med badestrender og stupetårnet ved Mjøsa, er det ikke langt igjen til første overnattingssted.
Tradisjonsrike Fjetre gård har 12 senger fordelt på seks rom i den restaurerte kårbygningen. Det var her skøytelegenden Peter Sinnerud vokste opp, og i den trivelige stabburspuben finnes et lite skøytemuseum. Gården er autorisert for norsk fatmodnet akevitt.
Sykling: 53,5 kilometer.
Dagen starter med en rundtur gjennom Stange Vestbygd. Vi skal bli kjent med noe av historien til dette verdifulle kulturlandskapet med sine vakre gårdstun, små husmannsplasser, gravhauger og kulturminner. Her nede langs Mjøsa ligger også storgårder, hvorav flere er omtalt i Kongesagaene, og én har en spesiell tilknytning til Olav Haraldsson.
Vi gjør også en stopp hos noen av gårdsutsalgene før vi sykler mot Hamar og Domkirkeodden. Her i ett av landets største middelaldermuseer, besøker vi Hamardomen og får omvisning i en av landets største økologiske urtehager. Vi får også smake deres spesielle urtedrikk. Vi gjør en stopp i Hamar sentrum før vi fortsetter mot Bryhni Søndre.
Bryhni Søndre med bygninger fra 1760, er tuftet på en middelaldergård. Vi skal overnatte i kårboligen som har 15 senger fordelt på ni rom, tre bad og fin utsikt mot kulturlandskapet fra terrassen. Vertinne Eva har brukt urter og lokale råvarer i matlagingen i alle år, og i gårdskjøkkenet skal vi være med og tilberede middagen, som vil bestå av smaksrike og sommerlige retter. Verten er utdannet vinkelner og gården kan by på egenimporterte, prisbelønte viner. Middagen som vi har vært med og laget, blir servert på salen i hovedbygningen.
Sykling: 46 kilometer.
Etter frokost er det tid for avreise. For de som ønsker det, er det mulig å bestille en ekstra overnatting på Bryhni Søndre.
Pris kr. 4 500,-, som inkluderer:
Drikke til måltidene er ikke inkludert.
El-sykkel (Kalkhoff) kan leies på Bryhni Søndre til kr. 750,- per person. Pris gjelder for alle dager og inkluderer hjelm og lås.
Klikk HER for booking.
For mer informasjon, kontakt Bente Fekene på tlf. 912 41 229 eller post@matogturglede.no – Mat- og turglede