image

Trygve Brovold Stange

Signaturbedriften i Stangebyen

Gründerne bak den 85-årige kjøttforretningen i Stange sentrum, søsknene Jan og Jorunn Brovold, fikk i 2021 Stange kommune kulturpris.  Den mottok de for innsatsen de har nedlagt for å fremme og holde tradisjonsmaten og matkultur-arven i hevd i både kommunen og regionen. Søskenparet kunne pensjonere seg i trygg forvisshet om at livsverket deres lever videre.

.

Kun det beste er godt nok!

At en kjøttforretning får en slik pris, beviser at mat også er kultur og tradisjoner. De nye eierne med Magni Holøyen som daglig leder, skal fortsette å holde tradisjonene i hevd.

Daglig leder Magni Holøyen, til venstre, sammen med resten av det blide teamet bak disken: Lisa og Nathalie.

Gjennom alle år har Brovold levert tradisjonelle kjøttprodukter, samt varer basert på egne oppskrifter, utviklet gjennom mange år. Her lager de sine egne pølser og karbonader uten tilsetningsstoffer.

foto: Fredrik Nafstad
Både butikkdelen og pølsemakeriet er blitt pusset opp.

De skal fortsette med de samme gamle oppskriftene, så maten blir akkurat den samme som før. Oppskriftene med egne krydderblandinger, er det bare Morten Bråthen som har. Han har vært pølsemaker hos Brovold i cirka 40 år, og holder til i pølsemakeriet i underetasjen. Det er her sjela og tradisjonene er, og det er her det produseres 20 ulike typer pølser, inkludert spekepølsene. Det skjer også en stadig produktutvikling, og blant de nyeste smakskombinasjonene er chilipølser og lammepølser.

Noe annet som er unikt hos Brovold, er evnen til å kunne snu seg raskt rundt. Produkter i små kvanta lages gjerne, som når kunden ønsker å få laget pølser basert på egen oppskrift.

Det er Morten Bråthen, som er Brovolds dyktige pølsemaker.
Videresalg

Det er fra butikken det meste av produksjonen selges, men Brovold driver også med engrossalg til spisesteder og kiosker. I tillegg produserer de for småskalaprodusenter som Bakken Øvre, Ommang Søndre og Løiten Hjorteoppdrett, også for videresalg på Bondens Marked.

Kvalitet og bredt vareutvalg

For de som vil ha med seg en varmrett hjem, kan Brovold friste med tradisjonsmat som klubb og duppe med flesk, blodpudding og lapskaus avhengig av sesong.

Fra butikken selges også nisjeprodukter i sesong, som bringebærsaft fra Kjemstad gård, jordbærsaft fra Søndre Elton, krydder fra Fjellurt på Tolga og ost fra Bryn gardsmeieri.

De fleste av kundene er lokale, men det kommer mange fra store deler av Innlandet og Oslo-området. Mot jul er også pågangen stor blant utflyttede stangesokninger. Det er ikke bare på grunn av tradisjonen at de reiser til Stangebyen, men for å kunne ta med seg hjem ordentlig god julemat!

Fasiliteter

Handel
Kredittkort

Åpningstider

  • Mandag - Fredag 10:00-17:00
  • Lørdag 10:00-14:00

Kontakt

Arrangement

Andre aktører

Røne Nordre Gjestehus

Røne Nordre gård

Rønegutua 89, 2335 Stange

Annes solsikker og lin

Stangevegen 1036, 2335 Stange

Strikkeriet

Strikkeriet

Solheimgutua 26, 2335 Stange

Kolonien frisør

Kolonien 12, 2335 Stange

Hoels Gartneri

Fokholgutua 286, 2335 Stange

Alm Østre Gård

Almsgutua 59, 2335 Stange

Atlungstad Golf

Sandvikavegen 222, 2312 Ottestad

Søndre Elton Gård

Vestbygdveien 298, 2312 Ottestad

Fokhol Gård

Fokholgutua 216, 2335 Stange

Mjøsa Hesteklinikk

Vestbygdvegen 170, 2335 Stange

Åpningstider

  • Mandag - Fredag 10:00-17:00
  • Lørdag 10:00-14:00

Kontakt

Arrangement