image

Pilegrimssenter Hamar

Pilegrimssenter Hamar ligger på området til Hamarkaupangen på Domkirkeodden, og er ett av seks regionale pilegrimssentre, langs Gudbrandsdalsleden.

 

Besøks- og informasjonssenter

Pilegrimssenter Hamar er møtested for pilegrimer og pilegrims-interesserte, og tilrettelegger for vandringer gjennom Hamarregionen. Her kan du også få veiledning for vandringen videre langs Gudbrandsdalsleden. Vi har guidebøker, brosjyrer og kart, samt pilegrimspasset, som brukes til å dokumentere vandringen.

 

Pilegrimsherberge

Pilegrimssenter Hamar tilbyr rimelig overnatting i to flersengsrom, med hhv. fire og seks sengeplasser. Det er tilrettelagt for selvhushold med blant annet et godt utstyrt kjøkken.

 

Gudbrandsdalsleden

Gudbrandsdalsleden er en av St. Olavsvegene til Trondheim. Den er landets lengste pilegrimsvei og var hovedveien til Nidaros i middelalderen. Den strekker seg over 643 kilometer fra Oslo til Trondheim, og går gjennom et variert landskap rikt på kulturminner. Leden er godt merket med skilt og informasjonstavler.

 

Pilegrimsleden gjennom Stange

Pilegrimsleden gjennom Stange, går gjennom de mektige skogsområdene i Stange allmenning, før den fortsetter inn i kulturlandskapet i Stange Vestbygd på vei mot Hamar.

 

Stange Almenning

Fra Eidsvoll i sør går Pilegrimsleden inn i marka og videre innover i skogen. Ved Lyssjøen, krysser du grensen til Stange kommune og Stange Almenning. Leden går gjennom fredelig granskog på stier og grusveier. Du passerer idylliske sjøer og tjern, med fine bademuligheter og steder tilrettelagt for en rast eller overnatting. Ved Espa går leden ned til Mjøsa, følger fylkesveien og deretter Pilegrimsvegen fram til Tangen.

 

Pilegrimsbua
Ved Granerudsjøen, ligger Pilegrimsbua. Bua inneholder toaletter, vann, strøm og WIFI.  Det er også gapahuk med bålplass. Den er fin å bruke som hvilested eller for overnatting, som i hengekøye.

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På Romsetra er det er fint å ta en rast ved en av koiene på den gamle setervollen. Setra ligger også like ved Stange urskog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stange Vestbygd

Fra Tangen går Pilegrimsleden på grusvei gjennom barskog og beitemark. Landskapet åpner seg opp når du nærmer deg vakre Stange Vestbygd, og du ser Mjøsa og spiret på Stange kirke. Stange kirke er en av Norges eldste middelalderkirker, og var også et utvalgt sted for pilegrimer i middelalderen. Kirken er omtalt i 1225 i Håkon Håkonsens saga, hvor det fortelles at det ble ringt med klokkene i kirken da opprørsflokken Ribbungene angrep bygda. Prekestolen i Stange kirke fra 1630, er rikt utsmykket med bibelske motiver.

Pilegrimsleden fortsetter på den asfalterte Vestbygdavegen. Langs veien er det gårdskaféer og butikker, som tilbyr lokal mat og drikke på sitt beste i sommersesongen. Her i vesthellinga ned mot Mjøsa, ligger også storgårdene. Huseby Gård er beskrevet som kongsgård i kongesagaene. Ringnes Gård er nevnt i Olav den helliges saga. Dette var Kjetil Kalvs hovedsete, en nær venn av Olav den Hellige, og som ble gift med kongens halvsøster, Gunnhild. Det finnes et variert tilbud av overnattingssteder langs leden, fra enkle gapahuker til gjestegårder hvor pilegrimsgjesten blir tatt godt imot av vertskapet.

 

På Herkestad gård får pilegrimsgjesten servert lokal, økologisk mat og en god seng. Siden vertinne Bente også er udannet massør, ønsker noen å få litt massasje for få løst opp kroppen etter en lang vandring.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fjetre gård
I det restaurerte kårhuset på tradisjonsrike Fjetre gård, tilbys overnatting for små grupper. Middagen serveres i hovedbygningen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les mer om Pilegrimsleden gjennom Stange her: Pilegrimsleden | Eidsvoll – Hamar

 

Pilegrimsruta

Nasjonal sykkelrute nr. 7 «Pilegrimsruta» er en del av EuroVelo 3 «Pilgrims Route» som går fra Halden til Trondheim. Deler av den følger samme rute som Pilegrimsleden.

Gjennom Stange går den langs Mjøsa, i hovedsak på et nedlagt jernbanespor. Du passerer gamle Morskogen stasjon, og Morskogen vokterbolig, som er en ubetjent DNT-hytte. Her nede ved strandkanten er det fint å ta en rast. Ruta møter Pilegrimsleden ved gamle Espa stasjon og følger denne gjennom Stange mot Hamar sentrum. For de som ønsker å sykle en variert og mer kupert rute gjennom skogen,  anbefales den skiltede sykkelruta i Stange Almenning.

Les mer om Pilegrimsruta her: Pilegrimsleden | Pilegrimsruta fra Eidsvoll til Lillehammer

 

 

 

Pilegrimssymbol@Pilegrimsssenter Hamar
Pilegrimsleden – St. Olavsvegene til Trondheim i Norge, Danmark og Sverige er merket med St. Olavsvegenes logo og fikk status som Europeisk kulturveg under Europarådets kulturveiprogram i 2010.

Fasiliteter

Kulturminner
Overnatting
Servering

Andre aktører

Sommerteateret på Atlungstad

Sandvikavegen 214, 2312 Ottestad

Sov godt i gode senger på Sveen gård

Sveen gård

Sandvikavegen 180 2312 Ottestad

Tangen Dyrepark

Kolomoen 904, 2337 Tangen

Norsk Motorhistorisk Museum

Gamle Stangeveg 39, Lindstad vestre, 2335 Stange

Røhne nedre gård

Jernbanegata 287, 2335 Stange

Røne Nordre Gjestehus

Røne Nordre gård

Rønegutua 89, 2335 Stange

Herkestad Gård

Vestbygdvegen 370, 2312 Ottestad

Stange kommune

Storgata 45, 2335 Stange