Hvordan kommer du deg hit?

Stange Vestbygd er en skjult perle for mange bilister som passerer oss på E6. Om du ferdes i himmelretningene mellom Oslo og Lillehammer eller Trysil, så vil vi oppfordre deg til å ta en avstikker.

Vakker avstikker fra E6

Hvis du bruker 15 minutter ekstra på en liten omvei fra E6, kommer du til et sjeldent stykke kulturlandskap. Følger du fylkesvei 222 mellom Espa i sør og Hamar i nord, ferdes du på historisk grunn langs gamle E6 gjennom Stange. Du kan svinge av fra dagens E6 flere steder for å ta en kort, severdig og smaksrik tur innom oss. Avkjøringen mot Trautskogen er lengst sør. Herfra kan du kjøre langs Mjøsa og ta et bad ved den nye båthavna, eller i et stille skogsvann i Stange Almenning, før du fortsetter nordover langs fylkesvei 222 mot Stange.

Ved «Bolleland» kan du også komme inn på samme veien, eller et stykke lenger nord; ved avkjøringen til Veensvangen. Omveien er en reise over tidsbroen fra vikingtiden til bioøkonomisk tidsalder. Det lille tettstedet Stange kan tilby det du måtte trenge på veien, og i landskapet rundt finner du oss i «Stange Vestbygd»!

Området ligger i en av Norges rikeste jordbruksbygder, fem kilometer sør for Hamar. Her finnes storgårder med monumental bygningsarkitektur og markante alléer, side om side med strandsitterstuer og husmannsplasser. Det er lett å bli betatt av det åpne kulturlandskapet, og følelsen av store rom og dimensjoner slår en når en er på tur i Stange Vestbygd. Kaféer, gårdsutsalg, brenneri, overnattingssteder, golf, pub, selskapslokaler, middelalderkirke, hestesenter… Aktivitetstilbudet er variert innenfor et lite område.

Bygda ble i middelalderen kalt Skaun, som betyr den vakre, og for pilegrimene var det en opplevelse å komme ut av de dype skoene og vandre gjennom dette bølgende landskapet, på vei mot Domkirkeodden og Hamardomen.

Området er godt tilrettelagt for friluftsopplevelser, med et nettverk av turstier, sykkelruter og nærheten til Mjøsa.

Hvordan kommer du deg hit og rundt i bygda?

SKIBLADNER
SKIBLADNER: Du kan booke ditt eget arrangement på “Mjøsas Hvite Svane” – Skibladner. (Foto: Frederik Garshol)

Stange ligger cirka en times togtur fra Oslo, og toget har avganger både til og fra hver time på ruten mellom Oslo og Lillehammer. På Stange stasjon finner du taxi for små og større grupper (tlf. 625 71 718), og opplevelsene ligger alle innenfor cirka 10 minutters kjøreavstand.

Er du sprek, er det kjempefint å sykle fra Stange stasjon. Fra stasjonen kan du sykle i kulturlandskapet til oss som gjerne viser deg hva bygda kan by på av mat, drikke og opplevelser. Under se og gjøre finner du inspirasjon om steder å besøke.

Det er også mulig å komme hit med DS Skibladner som i sesongen går mellom  mjøsbyene. Brygga på Eidsvold ligger i kort gangavstand fra jernbanestasjonen, slik den også gjør på Hamar og Gjøvik.

Sykkelutleie

Turistinformasjonen på Hamar
Telefon: 40 03 60 36

Turistinformasjonen på Hamar leier ut sykler, både tradisjonelle og elektriske. Herfra kan du sykle langs Mjøsa, og etter noen kilometer kommer du inn i selve Stange Vestbygd.

Atlungstad Brenneri
Telefon: 62 33 00 55

Sykkelutleie finner du også på Atlungstad Brenneri, som er en del av «Stange Vestbygd».

Nettbuss
Telefon 97 99 28 00

Om du er del av en gruppe kan vi anbefale å kontakte Nettbuss.

Korte avstander

Fra Hamar kan du velge å sykle eller bruke buss, tog eller taxi. Les mer om opplevelser på sykkel i Stange Vestbygd.

Stange Vestbygd er lett tilgjengelig per tog, bil og fly

10 minutter fra Hamar

45 minutter fra Gardermoen

90 minutter fra Oslo