image

Atlungstad Brenneri

Skaper gylne øyeblikk

Edle dråper med historie

Atlungstad Brenneris historie startet i 1855, da gårdbrukere i Stange gikk sammen om å stifte et brenneri. Siden har brenneriet produsert akevitt i over 160 år, med unntak av noen få år.

Brenneriet ble et industrielt kulturminne i 2013, fredet av Riksantikvaren. I samarbeid med Arcus startet produksjonen av akevitt opp igjen i 2014. Hver høst kan du følge potetens gang gjennom brenneriet. Under omvisningen får du se de store gjærings-tankene og oppleve atmosfæren i akevitt-lageret, hvor eikefatene ligger på rekke og rad.

Her holder også Atlungstad Håndverksdestilleri til, som utvikler og produserer  småskala-produkter. Lokale råvarer og høy kvalitet har bl.a. ført til internasjonalt gull for to av deres akevitter.

Under en omvisning på Atlungstad Brenneri, får du innføring i historien, smakene og teknikken som skal til for å lage norsk fatlagret akevitt. Foto: Hans Brox.

Atlungstad Brenneri er i dag ikke bare et unikt kulturminne, men også en attraksjon som rommer museum, spisested, selskapslokaler, konsertarena – og egen sandstrand.

Norsk mat og drikkekultur

Brenneriet har mange autentiske selskapslokaler, som er mye brukt til selskap og møtevirksomhet. Siden Atlungstad Brenneri ligger midt i matfatet, har kjøkkenet god tilgang på de beste råvarer fra lokale bønder. Den smaksrike menyen, egner seg også godt til akevitt, som produseres på andre siden av murveggen.

Atlungstad Spiseri har 60 sitteplasser inne, og stor uteservering med kapasitet til over 100 gjester. Det er Tom- Vidar Guneriussen, som er mat- og drikkesjef. På spørsmål om de har en signaturrett svarer han: – Ja, det STORE rekesmørbrødet er blitt en klassiker. Da vi forsøkte å fjerne det fra menyen, ble det dårlig stemning blant gjestene.

 

Med Tom-Vidar Guneriussen som mat- og drikkesjef, har Atlungstad Brenneri utviklet seg til å bli ett av regionens beste spisesteder.

Temaet som går igjen i rettene, er forskjellig akevittkrydder, potet og akevitt, samt brent karve. Matfilosofien er bygget på norsk mat- og drikkekultur med akevitten og nordisk mat i sentrum. – Vi liker å ta det tradisjonelle og gjøre det på en litt mer moderne måte, men vi tuller ikke for mye med klassiske retter. Kjøttkaker er fortsatt kjøttkaker og lutefisk er lutefisk, sier Tom-Vidar til slutt.

Konsert- og teaterarena

Kulturlandskapet og beliggenheten nede i mjøskanten, skaper en vakker ramme rundt store utendørsarrangementer. Hver sommer arrangeres konserter med lokale og nasjonale artister. De årvisse sommerteatrene byr på mye moro for både små og store, og forestillingene blir raskt utsolgt.

Atlungstad Brenneri setter nye rekordbesøk hvert år. Produktutvikling og  investeringer i nye tilbud, sørger for det. Samtidig er det viktig for vertskapet at Atlungstad Brenneri skal være et sted for alle. Her handler det om hygge, avslappet stemning og påfyll av kultur.

 

I 2020 ble Atlungstad Brenneri kåret til Cultural Tour Company of the Year in Norway av Travel & Hospitality Awards.

Atlungstad Brenneri er medlem av De Historiske Hotel og Spisesteder.

Bærekraft – Atlungstad Brenneri

Ett av de viktigste parameter for bedrifter (og private i fremtiden), er og vil være et stort fokus på bærekraft. FN ́s bærekraftsmål for 2030, består av 17 punkter, og Atlungstad Brenneri må ta et bevisst valg i hvordan vi skal levere på disse målene. Les mer om bærekraft på Atlungstad HER.

Fasiliteter

Kredittkort
Kulturminner
Kurs/møter
Parkering
Servering

Åpningstider

  • Onsdag, torsdag og søndag 12:00 - 20:00
  • Fredag og Lørdag 12:00 - 22:00

Kontakt

Arrangement

No event found!

Siste nytt

Andre aktører

Pilegrimssenter Hamar

Storhamargata 125, 2315 Hamar

Tangen Dyrepark

Kolomoen 904, 2337 Tangen

Norsk Motorhistorisk Museum

Gamle Stangeveg 39, Lindstad vestre, 2335 Stange

Røhne nedre gård

Jernbanegata 287, 2335 Stange

Røne Nordre Gjestehus

Røne Nordre gård

Rønegutua 89, 2335 Stange

Stange kommune

Storgata 45, 2335 Stange

Norsk Utvandrermuseum

Ingrid Semmingsens veg 10, 2312 Ottestad

Kolonien frisør

Kolonien 12, 2335 Stange

Åpningstider

  • Onsdag, torsdag og søndag 12:00 - 20:00
  • Fredag og Lørdag 12:00 - 22:00

Kontakt

Arrangement

No event found!