Atlungstad Brenneris historie startet i 1855, da gårdbrukere i Stange gikk sammen om å stifte et brenneri. Siden har brenneriet produsert akevitt i over 160 år, med unntak av noen få år.
Brenneriet ble et industrielt kulturminne i 2013, fredet av Riksantikvaren. I samarbeid med Arcus startet produksjonen av akevitt opp igjen i 2014. Hver høst kan du følge potetens gang gjennom brenneriet. Under omvisningen får du se de store gjærings-tankene og oppleve atmosfæren i akevitt-lageret, hvor eikefatene ligger på rekke og rad.
Her holder også Atlungstad Håndverksdestilleri til, som utvikler og produserer småskala-produkter. Lokale råvarer og høy kvalitet har bl.a. ført til internasjonalt gull for to av deres akevitter.
Atlungstad Brenneri er i dag ikke bare et unikt kulturminne, men også en attraksjon som rommer museum, spisested, selskapslokaler, konsertarena – og egen sandstrand.
Norsk mat og drikkekultur
Brenneriet har mange autentiske selskapslokaler, som er mye brukt til selskap og møtevirksomhet. Siden Atlungstad Brenneri ligger midt i matfatet, har kjøkkenet god tilgang på de beste råvarer fra lokale bønder. Den smaksrike menyen, egner seg også godt til akevitt, som produseres på andre siden av murveggen.
Atlungstad Spiseri har 60 sitteplasser inne, og stor uteservering med kapasitet til over 100 gjester. Temaet som går igjen i rettene, er forskjellige akevittkrydder, potet og akevitt, samt brent karve. Matfilosofien er bygget på norsk mat- og drikkekultur med akevitten og nordisk mat i sentrum. Mye av det tradisjonelle er beholdt, med en litt mer moderne vri. Men det tulles ikke for mye med klassiske retter. Kjøttkaker er fortsatt kjøttkaker og lutefisk er lutefisk.
Konsert- og teaterarena
Kulturlandskapet og beliggenheten nede i mjøskanten, skaper en vakker ramme rundt store utendørsarrangementer. Hver sommer arrangeres konserter med lokale og nasjonale artister. De årvisse sommerteatrene byr på mye moro for både små og store, og forestillingene blir raskt utsolgt.
Atlungstad Brenneri setter nye rekordbesøk hvert år. Produktutvikling og investeringer i nye tilbud, sørger for det. Samtidig er det viktig for vertskapet at Atlungstad Brenneri skal være et sted for alle. Her handler det om hygge, avslappet stemning og påfyll av kultur.
I 2020 ble Atlungstad Brenneri kåret til Cultural Tour Company of the Year in Norway av Travel & Hospitality Awards.
Atlungstad Brenneri er medlem av De Historiske Hotel og Spisesteder.
Bærekraft – Atlungstad Brenneri
Ett av de viktigste parameter for bedrifter (og private), er og vil bli et stort fokus på bærekraft. FN ́s bærekraftsmål for 2030, består av 17 punkter, og Atlungstad Brenneri må ta et bevisst valg i hvordan vi skal levere på disse målene. Les mer om bærekraft på Atlungstad HER. Vi jar også laget vår egen bærekrafts-film.