image

Atlungstad Brenneri

Skaper gylne øyeblikk

Edle dråper med historie

Atlungstad Brenneris historie startet i 1855, da 75 gårdbrukere i Stange gikk sammen om å stifte et brenneri. Siden har brenneriet hatt produksjon i over 160 år med unntak av noen få år.

Atlungstad Brenneri ble et industrielt kulturminne i 2013, fredet av Riksantikvaren. I samarbeid med Arcus startet produksjonen av akevitt opp igjen i 2014. Hver høst kan vi følge potetens gang gjennom brenneriet. Under omvisningen får vi se de imponerende gjæringstankene og oppleve atmosfæren i akevitt-lageret hvor eikefatene ligger på rekke og rad.

Her holder også Atlungstad Håndverksdestilleri til, som siden 2019 har utviklet og produsert småskala-produkter. Lokale råvarer og høy kvalitet har blant annet ført til internasjonalt gull for to av akevittene.

Under en omvisning på Atlungstad Brenneri, får du innføring i historien, smakene og teknikken som skal til for å lage norsk fatlagret akevitt . Foto: Hans Brox Foto: Hans Brox

Atlungstad Brenneri er i dag ikke bare et unikt kulturminne, men også en attraksjon som rommer museum, spisested, selskapslokaler, konsertarena – og egen sandstrand.

Norsk mat og drikkekultur

Brenneriet har mange autentiske selskapslokaler, som er mye brukt til selskap og møtevirksomhet. Siden Atlungstad Brenneri ligger midt i matfatet, har kjøkkenet god tilgang på de beste råvarer fra lokale bønder. Den smaksrike menyen, egner seg også godt til akevitt, som gjerne kan være produsert på andre siden av murveggen.

I 2021 ble Atlungstad Spiseri oppgradert med nytt kjøkken og menyer. I tillegg til 60 sitteplasser inne, er det stor uteservering med kapasitet til over 100 gjester. Det er Tom- Vidar Guneriussen, som er mat- og drikkesjef. På spørsmål om de har en signaturrett svarer han: – Ja, det STORE rekesmørbrødet er blitt en klassiker. Da vi forsøkte å fjerne det fra menyen, ble det dårlig stemning blant gjestene.

 

Med Tom-Vidar Guneriussen som mat- og drikkesjef, har Atlungstad Brenneri utviklet seg til å bli et av regionens beste spisesteder.

Temaet som uansett går igjen i alle rettene, er forskjellig akevittkrydder, potet og akevitt, samt brent karve. Matfilosofien er bygget på norsk mat og drikkekultur med akevitten og nordisk mat i sentrum. – Vi liker å ta det tradisjonelle og gjøre det på en litt mer moderne måte, men vi tuller ikke for mye med klassiske retter. Kjøttkaker er fortsatt kjøttkaker og lutefisk er lutefisk, sier Tom-Vidar til slutt.

Konsert- og teaterarena

Kulturlandskapet og beliggenheten nede i mjøskanten, skaper en vakker ramme rundt store utendørsarrangementer. Hver sommer arrangeres konserter med lokale og nasjonale artister. De årvisse sommerteatrene byr på mye moro for både små og store, og forestillingene blir raskt utsolgt.

Atlungstad Brenneri setter nye rekordbesøk hvert år. Produktutvikling og  investeringer i nye tilbud, sørger for det. Samtidig er det viktig for vertskapet at Atlungstad Brenneri skal være et sted for alle. Her handler det om hygge, avslappet stemning og påfyll av kultur.

 

Atlungstad Brenneri er medlem av De Historiske Hotel og Spisesteder.

I 2020 ble Atlungstad Brenneri kåret til Cultural Tour Company of the Year in Norway av Travel & Hospitality Awards.

Fasiliteter

Kredittkort
Kulturminner
Kurs/møter
Parkering
Servering

Åpningstider

  • Onsdag, torsdag og søndag 12:00 - 20:00
  • Fredag og Lørdag 12:00 - 22:00

Kontakt

Arrangement

Ingen arrangement funnet!

Siste nytt

Andre aktører

Tangen Dyrepark

Kolomoen 904, 2337 Tangen

Norsk Motorhistorisk Museum

Gamle Stangeveg 39, Lindstad vestre, 2335 Stange

Røhne nedre gård

Jernbanegata 287, 2335 Stange

Røne Nordre Gjestehus

Røne Nordre gård

Rønegutua 89, 2335 Stange

Stange kommune

Storgata 45, 2335 Stange

Norsk Utvandrermuseum

Ingrid Semmingsens veg 10, 2312 Ottestad

Kolonien frisør

Kolonien 12, 2335 Stange

Hoels Gartneri

Fokholgutua 286, 2335 Stange

Alm Østre Gård

Almsgutua 59, 2335 Stange

Åpningstider

  • Onsdag, torsdag og søndag 12:00 - 20:00
  • Fredag og Lørdag 12:00 - 22:00

Kontakt

Arrangement

Ingen arrangement funnet!