Sykkelturer

Ta med deg piknikkurven på sykkelen og finn din egen oase i Stange Vestbygd.

Kulturlandskapet byr på gravhauger, idylliske landeveier, middelalderkirke, vakre gårdstun, små husmannsplasser og strender langs Mjøsa. I sesongen kan du handle med deg grønnsaker og bær fra mange av gårdene langs veien. Turen passer for alle – i et lett og stort sett flatt terreng.

Start på Hamar stasjon og sykle sørover over Stangebrua. Følg gang- og sykkelvei rett fram gjennom rundkjøringen på fylkesvei 222. Veien stiger slakt oppover forbi boligfelt og butikker. Snart er du oppe og ser stangelandet åpner seg i alle retninger. Du passerer Ottestad kirke; en korskirke i tre oppført i 1730. Gården Hosmestad ligger på høyre side og tett inntil veien på venstre side ligger en gravhaug, trolig fra yngre jernalder. Du passerer Veflingstad Gård, hvor her driver de andelsjordbruk.

Fokholgutua (Ca. 25 km)

500 meter til, og du ser skiltet vei mot Fokhol til høyre. Etter 2,5 kilometer på Fokholgutua kommer du til Fokhol Gård som drives biodynamisk og er en av de største økologisk drevne gårdene i landet. Gården tilbyr også overnatting og menyen er basert på egenproduserte råvarer. Oppe på høydedraget like etter gårdstunet, gjør du en stopp for å nyte landskapet og utsikten mot Mjøsa, Nes, Helgøya og Skreia.  Det er akkurat som sagaen beskriver; et bølgende og frodig kulturlandskap som ligger framfor deg.

Er du interessert i urter eller glad i sommerblomster, gjør du en stopp hos Hoels gartneri. I tillegg til salg, formidles gjerne bruk og stell av planter. Herfra leveres mer enn 50 000 kvalitetsplanter, bl.a. til urtehagen på Domkirkeodden på Hamar, som er landets største økologiske urtehage.

Stange kirke

Nede ved veikrysset ligger Stange kirke, en av Norges eldste middelalderkirker, omtalt allerede i 1225 i Håkon Håkonsens saga. Kirken er skildret i Harriet Backers malerier “Barndåp” og “Altergang”. Hun bodde på prestegården 1899-1903, da hun malte sine kirkemotiver.

Bygdeveiene i Stange Vestbygd byr på varierte og lettsyklede sykkelruter.

Gillundstranda

Ta til høyre ut på den asfalterte Vestbygdavegen. Frister det med en svømmetur i Mjøsa, tar du ned til venstre mot Gillundstranda. Her er det hytteby, båthavn, toalettanlegg og fin sandstrand. På veien ned passerer du Store Gillund, som tilbyr komfortabel overnatting i stabburet.

Storgårder

På noen av gårdene langs Vestbygdaveien kan du i sesongen gjøre en stopp og handle grønnsaker, frukt og bær. Her i vesthellinga mot Mjøsa, ligger også storgårdene. Huseby Gård er beskrevet som kongsgård i islandske og norske kongesagaer.  Ringnes Gård er nevnt i Olav den helliges saga.  I jordbærsesongen anbefaler vi en rast på jordbærgården Søndre Elton og nystekte vafler med jordbær og kesam fra uteserveringen.

Snart passerer du Atlungstad Ridesenter, som tilbyr sommerkurs i sprang og dressur på godt dresserte hester og ponnier. Følg Mjøstråkk videre inn på Sandvikaveien. Atlungstad Golfbane som er en blanding av park- og skogsbane og en av landets flotteste, ligger her ned ved Mjøsa. Banen er utfordrende både for de aller beste og for de ferskeste. På anlegget er det også klubbhus, pro shop og kafé. Atlungstad Brenneri ligger også her, med servering, akevittsmaking og omvisning i brenneriet.

Litt lenger nede i veien ser du skilt opp til høyre til Fjetre gård. Her tilbys overnatting og servering, og Put’n In Bar på stabburet har kanskje åpent.

Cirka en kilometer sør for Fjetre, er HIAS friområde på venstre side, med turstier, toalett, badeplass med brygge, hinder/balanseløype, lekeapparater, gressbane og natursti. I et lite skogsområde på odden er det gapahuk og griller.

Du kan fortsette på kyststien langs Mjøsa et stykke, før den går opp til Sandvikaveien igjen. Følg gang- og sykkelvei videre mot Stangebrua og Hamar sentrum.

Terreng

Lettsyklet runde som tar 2-3 timer.

Verdt å oppleve

Stange kirke, Jordbærgården Elton Søndre, Alm Østre, gårdsbutikken på Fokhol gård, Fredheim gårdsutsalg, Atlungstad Brenneri, Atlungstad Golf.

Rasteplasser

Ca 1 km sør for Fjetre er HIAS friområde. På odden er det gapahuk og griller.

OPPLEV STANGE VESTBYGD

Finn relevante aktører