image

Bryhni Søndre

På historisk grunn

 

Arkitektur, historie, mat og vin i skjønn forening.

I 2005 bodde Eva Kragnes og Stein Harald Bystad i Asker. – Vi var på søken etter å gjøre noe annet, og da Bryhni Søndre var til salgs, tenkte vi at den kunne være noe for oss, forteller Eva. Eieren hadde kjøpt gården året før for å få mer jord. Det var selve tunet med bygningene, som var til salgs. Det tok paret 15 minutter å  bestemme seg for å kjøpe gården.

 

Vertskapet Eva og Stein Harald ble tildelt ”Olavsrosa” fra Norsk kulturarv i 2011. (Foto: Nina Ruud)

Gård med lang historie

– I halvannet år restaurerte vi bygningene, sier Stein Harald, som er arkitekt av yrke. Den gamle tømmerlåven med klokketårn måtte reddes først, deretter tok de hus for hus. De fant også ut at gården hadde røtter tilbake til år 500 f. Kr., da det lå det en urgård her. Rundt år 200 ble gården Bryhni etablert. Navnet er fra gotisk og betyr en åpen, frodig slette som ligger på et høydedrag. Fra 1100 var gården ”navnegard”, dvs. nedtegnet på kart. Dagens bygninger er fra 1700-tallet.  I dag er Bryhni Søndre en herskapelig gjestegård, med syv restaurerte bygninger fordelt rundt på tunet. Gjestene får gjerne høre om gårdens historie, fortalt av verten.

Bryhni søndre
Salen i hovedbygningen er restaurert tilbake til sin opprinnelige stil.

Servering og overnatting

Vertskapet tar imot små og større grupper til bryllup, konfirmasjoner, middager og møtevirksomhet. I teglsteinsbygningen er det kapasitet til 100 spisegjester og 52 på salen i hovedbygningen.

Teglsteinbygningen er populær for feiring av livets store begivenheter.

Vertinne Eva har brukt urter og lokale råvarer i matlagingen i alle år, noe som preger menyene. Råvarene kommer i stor grad fra lokale bønder og produsenter. Mindre grupper kan også ved forhåndsbestilling, være med inn på storgårdskjøkkenet for å tilberede sin egen middag sammen med Eva. Stein Harald er utdannet sommelier, og sørger for at mat og vin harmonerer i perfekt balanse. Gjestene kan også bli med ned i vinkjelleren for smakstesting og vinkurs.

Bryhni Søndre er også en god base for sykkelturer i regionen. Gården har åtte el-sykler for utlån til gjester, som vil oppleve kulturlandskapet fra sykkelsetet. Eva lager gjerne ferdig en piknik-kurv, som de kan ha med seg på turen.

I kårboligen er det ni rom fordelt på 15 senger, og i hovedbygningen er det ett dobbeltrom. Kårboligen er innredet for selvhushold, med et godt utstyrt kjøkken. Fra den usjenerte terrassen er det nydelig utsikt over kulturlandskapet.

 

Fasiliteter

Kredittkort
Kurs/møter
Overnatting
Parkering
Servering

Siste nytt

Andre aktører

Pilegrimssenter Hamar

Storhamargata 125, 2315 Hamar

Sov godt i gode senger på Sveen gård

Sveen gård

Sandvikavegen 180 2312 Ottestad

Tangen Dyrepark

Kolomoen 904, 2337 Tangen

Norsk Motorhistorisk Museum

Gamle Stangeveg 39, Lindstad vestre, 2335 Stange

Røhne nedre gård

Jernbanegata 287, 2335 Stange

Røne Nordre Gjestehus

Røne Nordre gård

Rønegutua 89, 2335 Stange

Herkestad Gård

Vestbygdvegen 370, 2312 Ottestad

Stange kommune

Storgata 45, 2335 Stange