image

Bryhni Søndre Gård

På historisk grunn

Bryhni Søndre på historisk grunn

Eva Kragnes og Stein Harald Bystad ønsker velkommen til gjestegården Bryhni Søndre – så vakkert restaurert at den er hedret av Norsk kulturarv.

I 2005 bodde Eva Kragnes og Stein Harald Bystad i Asker. De hadde bygget en leilighet av et råloft i Oslo på 80-tallet, før de flyttet til enebolig utenfor byen.

– Vi var litt på søken etter å gjøre noe annet, og tilfeldigvis dukket denne gården opp til salgs via en venn av oss som er eiendomsmegler. Vi tenkte at det kanskje kunne være noe for oss, og dro opp for å se på den, forteller Eva.

De ble vist rundt av eieren, som hadde kjøpt gården året før for å få mere jord. Det var selve tunet med bygningene som var til salgs – gård hadde jo naboen sjøl.

– Det passet oss utmerket, for vi hadde ingen planer om å drive jordbruk. Bryhni Søndre er derfor en ren gjestegård i dag, etter at vi vant budrunden. Vi var faktisk også de eneste som ville ta vare på bygningene, sier Stein Harald.

Paret hadde imidlertid heller ingen bakgrunn fra gjestegårdsvirksomhet, så læringskurven var bratt til å begynne med. Restaurering var de derimot dyktige på, godt hjulpet av at Stein Harald er arkitekt av yrke. Tidligere hadde han også rehabilitert barn-domshjemmet sitt på Hamar, som var en gammel og sliten bygning. De var derfor godt rustet til å gjøre Bryhni Søndre til det gården fremstår som i dag: En perle av en gjestegård, med syv bygninger fordelt rundt på en tomt på 22 mål, og som i 2011 gjorde at Eva og Stein Harald ble tildelt ”Olavsrosa” fra Norsk kulturarv, som de eneste i Stange kommune.

Servering og overnatting

– De første halvannet årene brukte vi på rehabilitering, som måtte til før vi kunne ta imot gjester, sier Stein Harald.

Det første de gjorde var å redde den gamle tømmerlåven med klokketårn, som var i ferd med å ramle ned. Deretter tok de hus for hus. Underveis lærte de at gården har røtter langt tilbake i tid, noe Stein Harald i dag holder foredrag om for besøkende.

– Helt tilbake til år 500 før Kristus lå det en urgård eller opphavsgård i området her, i en periode da vi gikk fra å være jegere og fiskere til å dyrke jorda. Rundt år 200 ble gården Bryhni etablert, navnet er fra et såkalt gotisk språk og betyr en åpen, frodig slette som ligger på et høydedrag. Det ligger også i navnet at det er vann i nærheten. Fra 1100 har gården vært såkalt ”navnegard”, altså nedtegnet på kart. Dagens bygninger stammer fra midten av 1700-tallet, forteller Stein Harald.

Det har vært år fulle av innsats og hardt arbeid, men Eva og Stein Harald har aldri angret et sekund på at de kjøpte Bryhni Søndre. I dag mottar de gjester her for ulike arrangementer og anledninger, i omgivelser som kan ta pusten av den mest blaserte. Eva administrerer kjøkkenet med spesiell fokus mattradisjoner og lokale råvarer, men ved større middager har de egen kokk. Stein Harald er i tillegg til arkitekt også utdannet sommelier, og sørger for at mat og vin harmonerer i perfekt balanse. Og han tar gjerne gjestene med en tur ned i vinkjelleren for smakstesting.

– Salen i hovedhuset er spesielt godt bevart, og her kan vi ha 52 gjester til bords, sier Eva.

– Og i den nyrestaurerte teglsteinbygningen kan vi bespise opp til 100 gjester. Så vi har god plass for de fleste anledninger, smiler hun.

Overnatting er heller ikke noe problem, for på Bryhni Søndre er det 10 soverom med totalt 17 senger. På gården finner du til og med et eget kunstgalleri.

Eva Kragnes og Stein Harald Bystad byttet enebolig i Asker for besøksgård i Stange, og har aldri sett seg tilbake. Nå ønsker de deg hjertelig velkommen til den vakkert restaurerte gården, for opplevelser og… litt påfyll.

 

Åpent for arrangementer

Bryhni Søndre holder åpent etter avtale. Det er 17 senger fordelt på 10 rom, arrangementer med plass til opp til 100 for bespisning (100 i teglsteinsbygningen, 52 i salen i hovedhuset). Brylluper, konfirmasjoner, dagmøter, seminar grupper og overnatting.

Fasiliteter

Kredittkort
Kurs/møter
Overnatting
Parkering
Servering

Åpningstider

  • Etter avtale

Kontakt

Arrangement

mai 2021
juni 2021
Ingen arrangement funnet!
Last Flere

Andre aktører

Norsk Motorhistorisk Museum

Gamle Stangeveg 39, Lindstad vestre, 2335 Stange

Røhne nedre gård

Jernbanegata 287, 2335 Stange

Røhne Nordre gård

Rønegutua 89, 2335 Stange

Herkestad Gård

Vestbygdvegen 370, 2312 Ottestad

stange vestbygd landskap

Stange Kommune

Storgata 45, 2335 Stange

Mjøsli Hytter og Naturpark

Budalsvegen 38, 2338 Espa

Norsk Utvandrermuseum

Ingrid Semmingsens veg 10, 2312 Ottestad

Kolonien frisør

Kolonien 12, 2335 Stange

Hoels Gartneri

Fokholgutua 286, 2335 Stange

Alm Østre Gård

Almsgutua 59, 2335 Stange

Åpningstider

  • Etter avtale

Kontakt

Arrangement

mai 2021
juni 2021
Ingen arrangement funnet!
Last Flere