image

Fjetre Gård

Fjetre – en tradisjon på isen

På vakre Fjetre Gård er du alltid velkommen, året rundt

Her kan du glede deg over et herremåltid i en av de koselige stuene, nyte et glass med noe godt i på stabburspuben Put’n In – eller overnatte med en verdensmester på skøyter!

Da jeg var 15 år gammel lurte jeg på hva jeg skulle bli. Så jeg spurte far: Hva skal jeg gjøre? Han drev tradi­sjonelt jordbruk her med grønnsaker – potet, gulrot og korn. Jeg hadde ingen interesse av å drive som han drev – sitte 14 timer i døgnet på traktoren og aldri være inne.

Farens svar var at hun måtte gjøre det hun hadde lyst til. Astrid Marie Sinnerud hadde odelen til Fjetre Gård, men faren ville fortsatt drive som bonde i mange år til. Det frigjorde andre muligheter for den unge odelsjenta.

– Jeg vokste opp her, i skjørtene på farmor, mormor og mor. Og de drev på kjøkkenet, så det å bli kokk var et naturlig valg for meg. Det begynte på barneskolen og ungdomsskolen, hvor det var utplasseringsuker og yrkesfag i valgfag. Jeg jobbet på kjøkkenet på Hamar sykehus og på et bakeri på Lillehammer. På videregående gikk jeg to år i kokkefag, og så ble jeg lærling på Hotel Bristol i Oslo. Jeg har fagbrevet mitt derfra.

Kjærligheten og en headhunter hentet henne imidlertid tilbake til Hamar og den lokale restaurantbransjen her. Samtidig begynte foreldrene å tenke på restaurering av et av de gamle husene på gården. Faren solgte udyrket mark nord i gården, som gjorde inves­teringene mulig.

Huset ble restaurert til 12 sengeplasser, fullt utstyrt kjøkken og møterom. Gården fyrer flis med grønn varme, og i hovedbygningen ble det gjort tiltak som gjorde at det ble godkjent av Mattilsynet.

– Nå kunne vi drive kommersielt på Fjetre. Og et par år senere, over en flaske rødvin, fant mor og jeg ut at det jo hadde vært kult å ha en egen bar! Så da ryddet vi det gamle stabburet, restaurerte det fullstendig og fikk et snekker­verksted til å lage bardisk. Dører fra hovedhu­set er brukt som bord i andre etasje, i et hus med originale tømmervegger fra 1600-tallet.

Resultatet, Put’n In Bar (som er nabo til golfbanen), er åpen hver hver fredag i juni og august, og ellers på forespørsel.

En historie på isen

Nå var driften på Fjetre kommet så langt at Astrid Marie sa opp jobben som kokk på Hamar, og tok over som kokk og vertinne hjemme på gården. Fjetre ligger nær pilegrimsleden, og har hyppig besøk av både folk på pilegrimsvandring og andre, fra enkelt­personer til grupper i ulike former for arrange­menter. Her er alle velkommen, selv om det alltid er lurt å ringe på forhånd.

– Foran skøytemesterskap i Vikingskipet har vi venteliste på rommene her, og full hus. Da blir det skøytefest på Fjetre! smiler Astrid Marie.

Koblingen til nettopp denne idretten ligger 130 år tilbake i tid.

– Min oldefar, Peter Sinnerud, giftet seg hit i 1910. Men veien til Fjetre var litt spesiell. Han var en av verdens beste skøyteløpere i seson­gene 1893-95, og bodde i Amerika frem til 1910. I 1904 deltok Peter i VM på skøyter i Kristiania, vant alle fire distanser og ble verdensmester. Men så ble han diskvalifisert, fordi han ble ansett som profesjonell: Sjefen hans i Amerika, som også var president i det amerikanske skøyteforbundet, hadde gitt ham tre dollar i reisepenger. Og fordi han hadde litt under én dollar igjen da han vant, mistet han tittelen!

Etter hjemkomsten til Norge og Fjetre vide­reførte Peter Sinnerud sine kunnskaper om idretten sin, blant annet som skøytetrener helt frem til 1950-tallet.

– Så her på Fjetre har det bodd mange kjente skøyteløpere opp gjennom tidene, for­teller Astrid Marie.

Det er da også tydelig dokumentert i rom­numrene, som alle er merket med en legenda­risk skøytetid og utøverens navn: Her finner vi både Kees Verkerk og Ard Schenck, sammen med en rekke av de gamle storhetene på isen.

Sterke kvinner

– Peter Sinneruds sønn, min farfar, døde da Peter var rundt 80 år. Han hadde da enda ikke overdratt gården til sønnen, så det ble til at far overtok da han bare var fem år gammel. Farmor drev gården videre alene etter farfars død, med ansvar for både driften og faren min. Gården har alltid vært et samlingspunkt for gjester og mat, og farmor er mitt store for­bilde. Det med alltid å ha noe i fryseren i tilfelle besøk, har jeg fått inn med morsmelken, sier Astrid Marie.

Og skulle du legge veien gjennom det vakre og åpne landskapet i Stange Vest­bygd, det være seg som pilegrim, turist eller bare nysgjerrig besøkende på jakt etter et gårdsopphold utenom det vanlige, bør du ta avstikkeren opp til Fjetre Gård. Her venter Astrid Marie Sinnerud med åpne armer, spennende gårdshistorie og nydelig, hjemmelaget mat.

Fjetre er rett og slett det perfektet stedet for deg som trenger… litt påfyll.

Åpent hele året

Overnatting for 12 personer, bespisning for 6-25 personer. Put’n In Bar er åpen hver fredag og lørdag i juni og august, og ellers etter avtale i sommerhalvåret.

Fasiliteter

Kredittkort
Kurs/møter
Overnatting
Servering

Åpningstider

  • Åpent hele året
  • Put'n In Bar Fredag (juni/aug)

Kontakt

Arrangement

No event found!

Siste nytt

Andre aktører

Pilegrimssenter Hamar

Storhamargata 125, 2315 Hamar

Sov godt i gode senger på Sveen gård

Sveen gård

Sandvikavegen 180 2312 Ottestad

Trygve Brovold Stange

Storgata 23, 2335 Stange

Røne Nordre Gjestehus

Røne Nordre gård

Rønegutua 89, 2335 Stange

Annes solsikker og lin

Stangevegen 1036, 2335 Stange

Strikkeriet

Strikkeriet

Solheimgutua 26, 2335 Stange

Herkestad Gård

Vestbygdvegen 370, 2312 Ottestad

Mjøsli Hytter og Naturpark

Budalsvegen 38, 2338 Espa

Norsk utvandrermuseum

Ingrid Semmingsens veg 10, 2312 Ottestad

Hageland Stange

Fokholgutua 286, 2335 Stange

Åpningstider

  • Åpent hele året
  • Put'n In Bar Fredag (juni/aug)

Kontakt

Arrangement

No event found!