Vi møtes på Fjetre gård i Stange Vestbygd. Denne tradisjonsrike gården med røtter tilbake til 1600-tallet, har en rolig og uformell atmosfære. Vertinne Astrid Marie Sinnerud er også utdannet kokk og menyene på gården består av kortreist mat laget fra bunnen av. Vi skal bo i kårbygningen på tunet, som har 12 senger fordelt på seks rom. Vi får litt å spise før vi legger ut på tur.
Det er kort vei ned til Mjøsa og Atlungstad brygge hvor vi skal bli med Skibladner over til Nes. Herfra går sykkelturen på idylliske bygdeveier gjennom kulturlandskap og skog med utsikt over Mjøsa. I Mjøsparken i Brumunddal tar vi en rast før vi fortsetter sørover langs Mjøsa. Ruten går gjennom skog på grusvei og tidvis opp noen bratte bakker før vi etter siste kneik når en topp med storslagen utsikt over Mjøsa. Vi triller nedover mot Jessnes-stranda, som er en idyllisk strekning med mange fine bade- og rasteplasser. Vi passerer rekreasjonsområdene med badestrender og stupetårn ved Hamar sentrum på vei tilbake til Fjetre. Middagen blir servert i stabburspuben. Det var her på Fjetre at skøytelegenden Peter Sinnerud vokste opp, og i pubens annen etasje finnes et lite skøytemuseum. Gården er autorisert for norsk fatmodnet akevitt.
Sykling: Cirka 54 kilometer.
Etter en deilig frokost starter dagen med en rundtur gjennom Stange Vestbygd. Vi skal bli kjent med noe av historien til dette urgamle kulturlandskapet med sine vakre gårdstun, små husmannsplasser, gravhauger og kulturminner. Langs Mjøsa ligger storgårdene, hvor flere er omtalt i Kongesagaen og en av dem har også en spesiell tilknytning til Olav Haraldsson. Vi skal også besøke noen av bygdas gårdsutsalg- og kaféer, før turen går videre mot Domkirkeodden.
Her i ett av landets største middelaldermuseer skal vi besøke Hamardomen, få omvisning i en av landets største økologiske urtehager og smake deres spesielle urtedrikk. På vei tilbake blir det tid til en stopp i Hamar sentrum. Dagen avsluttes på Atlungstad Brenneri. I besøkssenteret til Norges eldste brenneri, skal vi følge vi poteten fra jord til gyllen akevitt. Kveldens middag spiser vi i brenneriets eget spiseri. Maten er basert på regionale råvarer med akevittkrydderier som en rød tråd gjennom måltidet.
Sykling: Cirka 42 kilometer
Frokost og avreise.
Drikke til måltidene er ikke inkludert.
Kapasitet: 6-12 personer.
Sykkelutleie: Det er mulig å leie el-sykkel (Kalkhoff). Pris kr. 750,- inkl. hjelm og lås.
For mer informasjon om turen, kontakt Bente Fekene på tlf. 912 41 229 eller epost post@matogturglede.no
For booking, klikk HER