I sporene etter Paul Hansens reise til Amerika

Fra 1825 til 1920 utvandret cirka 800 000 nordmenn til Nord-Amerika. Blant disse var Paul Hansen som bodde på gården Røhne Nedre i Stange. Grupper kan bestille en rundtur i Stange Vestbygd med besøk på tre steder som hver på sin måte forteller en del av utvandrerhistorien. Turen inkluderer også 2-retters lunsj samt kaffe med noe attåt på ettermiddagen.

Røhne nedre

Karoline Finstad Vold, som er vertinne på Røhne Nedre, forteller den dramatiske historien, som endte med at Paul valgte å emigrere sammen med husholdersken og sønnen sin til Amerika i 1865. Du får også høre historien om vegg- og takmaleriene på gården. Disse ble malt til Paul sitt bryllup i 1851 og viser historiske hendelser på 1800-tallet. Napoleons gravferd er en av dem, så her blir det både Europahistorie og lokalhistorie på en gang! På Røhne Nedre blir det servert 2-retters lunsj eller middag alt etter tidspunkt for turen. Vi serverer norske kjøttkaker med tilbehør. Til dessert får dere sesongens bærgrøt med mjølk samt kaffe.

Norsk Motorhistorisk Museum

Museet på Lindstad vestre har en unik samling av motoriserte kjøretøy og maskiner, hovedsakelig traktorer og motorer. Her får vi høre om da landbruket gradvis ble motorisert på 1900-tallet og traktoren etterhvert ble bondens hovedredskap. Brorparten av traktorene kom fra USA, noe som hadde sammenheng med utvandringen til Amerika. Når slektningene hjemme i Norge skulle ha traktor, bil eller motorsykkel rådførte de seg gjerne med slektningene i Amerika om hva de skulle kjøpe. Utvandrere som vendte hjem, hadde ofte kjøretøy med tilbake.

Anno Norsk utvandrermuseum

Siste stopp er utvandrermuseet, som er et landsdekkende museum for formidling av kunnskap om norsk utvandring. I friluftsmuseet blir vi med på en guidet vandring blant de antikvariske bygningene, som alle er bygget av norskamerikanere og flyttet fra det øvre Midtvesten. Bygningene er oppført i tidsrommet 1860-1900 og er senere fraktet til Norge. De framstår som en permanent utstilling som inngår i museets formidling om den norske innvandringen til USA. Gjennom vandringen i friluftsmuseet vil vi knytte de lokale historiene om Paul Hansen og familien og kontakten mellom slektninger på begge sider av Atlanteren til norsk utvandringshistorie. Kaffe med noe attåt serveres underveis.

Praktisk informasjon:
 • Kle dere godt etter vær og årstid da omvisningene foregår både inne og utendørs.
 • Turen varer i cirka fem timer og passer for grupper fra 15-50 personer.
 • Vi tar imot grupper hele året.
 • Pris for turen er kr 945,- for voksen, kr 645 for barn 6-15 år og gratis for barn under 6 år.
 • Drikke til maten kommer i tillegg.
 • Kontakt en av oss om du har spørsmål eller for bestilling:
  • Anno Norsk utvandrermuseum 62 57 48 50 migrasjon@annomuseum.no
  • Røhne nedre 96 22 72 15 karoline@rohnenedre.no
  • Norsk Motorhistorisk Museum 90 65 61 47 info@nmhm.no
 • Ønsker dere å avslutte turen med middag er det mulig å bestille det på Bryhni Søndre, tlf. 97 65 58 58, Fjetre gård, tlf. 40 47 93 19 eller Atlungstad Brenneri, tlf. 62 33 00 55.

Velkommen til historisk påfyll!

Dere får være med på en flott omvisning i friluftsmuseet på Anno Norsk utvandrermuseum.
Dag og Ole Bækkedal forteller om mekaniseringen av landbruket i Norge – fra de første, primitive maskinene omkring første verdenskrig til de “moderne” traktorene på 60-tallet.
Karoline Finstad Vold på Røhne nedre ønsker deg varmt velkommen til omvisning og lunsj. Foto: Turid Rikheim

 

TAGS
Aktører

Se også

Andre aktører

Pilegrimssenter Hamar

Storhamargata 125, 2315 Hamar

Sov godt i gode senger på Sveen gård

Sveen gård

Sandvikavegen 180 2312 Ottestad

Kausvol gard

Stangevegen 925 2335 Stange

Trygve Brovold Stange

Storgata 23, 2335 Stange

Tangen Dyrepark

Kolomoen 904, 2337 Tangen

Norsk Motorhistorisk Museum

Gamle Stangeveg 39, Lindstad vestre, 2335 Stange

Røhne nedre gård

Jernbanegata 287, 2335 Stange

Røne Nordre Gjestehus

Røne Nordre gård

Rønegutua 89, 2335 Stange