image

Røhne Bryggerhus

Stanges første og største mikrobryggeri

Glade ølhunder på Røhne Bryggerhus

Når fire venner får lyst på øl, er veien fra ord til handling kort på Stange. Slikt blir det velsmakende brygg av. Legger du turen innom Røhne Bryggerhus, får du smake selv!

– Det begynte med at vi fire kameratene ble enige om å finne på noe sammen – skaffe oss en hobby som kunne glede flere enn bare oss selv. Vi er opptatt av lokal matkultur alle fire, og konkluderte raskt med at øl var noe vi kunne bidra med, forteller Gaute Nøkleholm.

– Så vi kjøpte en 60 liters Speidel i 2015, sky­ter Erik Habberstad inn. Sammen med Erling Vold og Per Christian Standerholen utgjør de Røhne Bryggerhus. Tanken var at de hadde så mye fin lokal mat i området at de også burde ha lokal drikke for å fullbyrde opplevelsen. Og selvsagt også å ha det moro underveis. – Det siste kjenner du på smaken, mener Gaute. Vi er jo i fulle jobber utenom bryggeriet. For oss er ikke bunnlinja målet for suksess men derimot antall fornøyde kunder. Derfor går vi aldri på akkord med smaksopplevelsen for å spare råvarer, legger han til. De investerte 10 000 kroner hver, og satte igang – uten å ha den minste peiling på hvordan man brygger øl.

– Men så gikk vi flere kurs, og skjønte at det var litt vanskeligere enn vi hadde trodd, inn­rømmer Per Christian.

Det gikk imidlertid bra med det første brygget – en velsmakende IPA, i solid over­produksjon.

– Så det ble deling med venner og kjente, humrer han.

Fra hobby til kommersiell drift

Dermed begynte hjulene å rulle for ølbryg­gerne på Nedre Røhne gård, der de har pro­duksjonslokalene. Folk begynte å komme på besøk for å smake øl, og bryggerne måtte begynne å arrangere mottak for gjester. Det lokale ølet var i ferd med å bli populært.

– Nå er det jo sånn at det tar like lang tid å brygge 60 liter øl som 450, påpeker Gaute.

– Så da sto vi ved et veiskille: Skulle vi fortsette, måtte vi drive større.

Oppildnet etter en studietur til Oslo og et besøk på Schous-kjelleren godt utpå kvelden, tok gutta beslutningen om å kjøre kommersielt.

– Det første vi gjorde var å sikre oss domenet. Det gjorde vi der og da, ler Erling.

Deretter fulgte litt mer papirarbeid; de måtte ha løyve for kommersiell produksjon. Målet var å være klare til Kønnbandfestiva­len i september 2016, en stor årlig begiven­het på Stange.

– Og det rakk vi akkurat, sier Erik.

– Vi solgte alt vi hadde, det var knapt igjen en liter på fat eller flaske.

De var nå kommet så langt at det treng­tes ytterligere investeringer i anlegget for å kunne øke produksjonen. Dette var på plass i januar 2017, med produksjonsstart en måned senere. De hadde nå organisert seg litt mer formelt, med Erik som styreleder i Røhne Bryggerhus og Erling som daglig leder.

– Vi to andre er bryggerisjauere, ler Gaute.

I realiteten gjør de det meste sammen, som jo også var hele ideen i utgangspunk­tet. Men Erling bidrar nok mest, siden bryg­geriet ligger på gården hans. Det er også han som har satt seg inn i produksjon av malt, og forsyner bryggeriet fra egen kor­navling!

God respons

Røhne Bryggerhus har gjort lokal suksess, med strålende anmeldelser for sitt øl i blant annet Hamar Arbeiderblad.

– Det er jo nærmiljøet som er vårt mar­ked, sier Erik.

– Vi har også holdt en del foredrag rundt om i regionen og utenfor, blant annet om malt som vi lager selv. Vi følger jo ølet fra såmaskinen til det er på flaske. Vårt øl har ikke beveget seg utenfor en radius på 200 meter, og mange er faktisk ute etter å lære litt av oss.

Det er jo moro, samtidig som vi får nyt­tig kunnskap fra andre i bytte. Den nye delingskulturen kjennetegner bransjen vår, og det på et fagfelt som er landets kanskje eldste håndverkstradisjon.

– Snakk om lang tidsbro, sier Gaute.

I 2019 produserer de fire vennene 12-13 000 liter øl, med Skibladner som største kunde. I tillegg finner du øl fra Røhne Bryg­gerhus på gårder og andre serveringssteder i nærområdet – inkludert Victoriahagen på Hamar. Det resterende selges direkte til kunder fra bryggeriet på Røhne Nedre hver torsdag fra 18.00 til 20.00.

– Og det kommer folk fra land og strand for å kjøpe øl hos oss, det er nesten så vi ikke tror det, sier Erling.

– Men egentlig følger vi bare Gulatings­loven, smiler Gaute.

 

English

Røhne Bryggerhus is the first and the largest brewery in Stange (and the only one…). The brewers goal is to use as much local ingredients as possible. That contains malt, hops and water.

They are four pals who brew beer as a hobby. Humor and laugh is also an important ingredient when they produce beer!

It requires the farmer and the guard to produce enough beer for the garden; grains corresponding to the total weight of the farmer and the farmer should turn into malt, which would then be brewed off in a year. And of a kilo of malt you get four liters of beer …

They have more than fulfilled the obligations under the Gulatingsloven, the four happy beer brews in Røhne Bryggerhus. And if you haven’t tasted the tasty local brewed, it is high time to stop by Skibladner, Victoria Gardens at Hamar, one of Stanges main farms or even the source in the brewery house at Røhne Nedre for – well, just … a little refill. 

Fasiliteter

Handel
Kredittkort
Kurs/møter
Parkering

Åpningstider

  • Torsdag 18.00 - 20.00

Kontakt

Arrangement

Ingen arrangement funnet!

Siste nytt

Andre aktører

Stuttedrag Landhandel

Sørbygdavegen 31, 2335 Stange

Stange Sentrumsforening

Kongsvegen 1, 2335 Stange

Annes solsikker og lin

Stangevegen 1036, 2335 Stange

Strikkeriet

Strikkeriet

Solheimgutua 26, 2335 Stange

Kolonien frisør

Kolonien 12, 2335 Stange

Hoels Gartneri

Fokholgutua 286, 2335 Stange

Alm Østre Gård

Almsgutua 59, 2335 Stange

Atlungstad Golf

Sandvikavegen 222, 2312 Ottestad

Søndre Elton Gård

Vestbygdveien 298, 2312 Ottestad

Fokhol Gård

Fokholgutua 216, 2335 Stange

Åpningstider

  • Torsdag 18.00 - 20.00

Kontakt

Arrangement

Ingen arrangement funnet!