Jeg er født og oppvokst på småbruket her, forteller Erik Hoel
– Da jeg var liten drev foreldrene mine produksjon på friland. De hadde grønnsaker og bær, og jeg var langt fra sikker på at det var dette jeg skulle drive med – snarere tvert imot.
Men motforestillingene gikk over etter hvert. Det ble gartnerskolen ett år, og deretter fire år på Ås. Hvor han traff sin blivende kone, Sissel, i veksthuset.
– Og da var det besnærende at dette kunne være et utgangspunkt for oss, sier Erik, med henvisning til hvor vi befinner oss.
De begynte med noen små plasthus sammen med Eriks foreldre, inntil de i 1984 bygde det første huset ved det som i dag er Hageland Stange. Deretter har det bare ballet på seg.
Inn i Hageland-kjeden
I mange år produserte og leverte de engros, samtidig som de også hadde et lite gartneri-utsalg. I 2012 ble de medlem av BoGrønt-kjeden, da et hagesenter i Ottestad la ned driften. Frem til det hadde Erik hatt full jobb utenfor gartneriet.
– Men nå tenkte jeg at hvis jeg skulle finne på noe nytt, måtte jeg se å få gjort det før det blir for sent. Man blir jo ikke yngre med årene. Så jeg hoppet av, og ble med fruen her i gartneriet.
I dag er det gamle småbruket omgjort til et større gartneri med snaue fire mål under tak, og BoGrønt er blitt en del av Hageland-kjeden. Her får du vårplanter, krydderurter for utplanting (som de er kjent for i hele distriktet) og stort sett alt som folk etterspør til hagen.
– Nå for tiden er det veldig populært å dyrke egne grønnsaker, så det går det mye av, forteller Erik.
Gartneriet er fulltids beskjeftigelse for både Sissel og Erik, men holder vinterstengt fra begynnelsen av november til mars – noe avhengig av hvordan vinteren ser ut.
– Det funker jo dårlig å dra folk gjennom snøhaugen og ut hit, mener Erik.
Ekteparet har derfor god tid om vinteren, og den bruker de til å gå på ski.
– Vi må jo prøve å holde oss litt i form, sier Erik.
Om du er lokal eller tilreisende bør du absolutt ta deg tid til å stikke innom gartneriet for en hyggelig handel, og prat om planter og hage med ansatte og sesongarbeidere som kan faget sitt. I tillegg frister de med kaffe og is – og kanskje en og annen overraskelse for store og små. Hoels gartneri er i sannhet et perfekt sted for… litt påfyll.