image

Sommerteateret på Atlungstad

Hver sommer siden 2014 har ensemblet som utgjør Sommerteateret, spilt Shakespeare nede ved mjøskanten på Atlungstad Brenneri.

 

Foran brenneriveggen har de laget sine egne versjoner av The Bard sine kjente og ukjente komedier, gjerne krydret med omskrivinger og tilpasset det idylliske Stangelandet og innlandshumoren. Det er lekent og burlesk, bråkete og artig. Akkurat slik de tror Shakespeare ville ha gjort det – hvis han kom fra Stange.

 

Da gruppa startet teateret sommeren 2014, var ønsket å nå publikum der de ville være, med det de ville spille. Publikum i Norge vil være ute om sommeren og teatergruppa ville spille Shakespeares komedier tilpasset Hedmarken. De ønsket også å kunne gi scenekunstnere i regionen mulighet for sommerjobb, med kunstnerisk utbytte i et stort ensemble.

 

Det brennes fortsatt sprit på Atlungstad Brenneri. Ikke desto mindre står anlegget, som ligger naturskjønt til ved Mjøsas bredd, på Riksantikvarens liste over tekniske og industrielle kulturminner. Ensemblet var innom flere ulike spillesteder, men da de kom til Atlungstad Brenneri, falt brikkene på plass. Her kunne Shakespeares verk presenteres på en autentisk, men folkelig måte for publikum av i dag.

Sommerteateret på Atlungstad er blitt en tradisjon, og mange kom i 2022 for å oppleve Kate Pendry, Philipp Stengele og Anders Kippersund i ‘Stor ståhei for ittno’. Foto: Jonas Jeremiassen Tomter.

Det er mye å engste seg for når man skal starte opp et nytt utendørs sommerteater i Norge, men alt har gått bra. Det har faktisk gått over all forventning! Suksessen førte til at de i 2021 utvidet driften til å spille barneteater på dagtid. Ved hjelp av improvisasjon, teatermagi og sang har det blitt til gøyale og lekne forestillinger for hele familien.

Fra 2020 har driften blitt organisert av Foreningen Sommerteateret på Atlungstad (FSTA), som er en ideell, ikke-kommersiell teaterforening. Formålet er å ta hånd om Sommerteateret på Atlungstad, organisatorisk og økonomisk, så driften kan sikres til beste for publikum og scenekunstnere i regionen.

Ensemblet består av søskenflokken Kippersund; Inga-Live, Anders, Jonas og Peter sammen med et knippe av lokale skuespillere. Den britiskfødte skuespilleren, performance-skuespilleren og dramatikeren Kate Pendry, har vært med i ensemblet siden 2019 og har følgende å si om samarbeidet med Sommerteateret:

«Jeg er ikke den eneste skuespilleren som har vært med på Sommerteateret på Atlungstad, som mener det er den BESTE skuespillerjobben i Norge. For det første er det alltid gøy å kunne spille for et så fantastisk dedikert publikum. Men et annet element er at det er den BESTE bootcampen en skuespiller kan få. Folk her har et halvt hundre års erfaring med Shakespeare og skuespillerfaget. Vi er nødt til å spille utendørs, uten mikrofon, noe som krever utrolig mye faglig kompetanse, – spesielt når det tordner og blåser inn fra Mjøsa. Vi har også et publikum som er veldig mangfoldig. Vi må treffe alle, underholde dem, men også tillate rom for poesi.  I et nøtteskall – DET er i Shakespeares ånd. Du kan ikke komme nærmere hvordan det var å spille Shakespeare i Shakespeares tid enn å spille Shakespeare med Sommerteateret på Atlungstad. Jeg elsker den ensemblefølelsen. Og jeg tør si; jeg har blitt en bedre skuespiller av det.»

 

For årets forestilling, kan billettene kjøpes HER

 

Velkommen til unike teaterforestillinger i unike omgivelser!

 

Hver sommer er ensemblet på Atlungstad. Resten av året finner du de på www.hamarteater.no

Andre aktører

Pilegrimssenter Hamar

Storhamargata 125, 2315 Hamar

Tangen Dyrepark

Kolomoen 904, 2337 Tangen

Norsk Motorhistorisk Museum

Gamle Stangeveg 39, Lindstad vestre, 2335 Stange

Røhne nedre gård

Jernbanegata 287, 2335 Stange

Røne Nordre Gjestehus

Røne Nordre gård

Rønegutua 89, 2335 Stange

Stange kommune

Storgata 45, 2335 Stange

Norsk Utvandrermuseum

Ingrid Semmingsens veg 10, 2312 Ottestad

Hageland Stange

Fokholgutua 286, 2335 Stange