Alle som jobber ved Mjøsa Hesteklinikk har dilla på hest. Og med interesse kommer kunnskap, som du virkelig finner mye av i den flotte klinikken.
Lisel Huse Olsen har hatt hestedilla siden hun var liten, og kunne aldri tenke seg å leve et liv uten hest. Derfor var landbruksskole og veterinærutdannelse naturlige valg for henne.
– Da jeg giftet meg med mannen min, Eric, som også er veterinær, fant vi ut at vi skulle bygge en hesteklinikk i Stange. Eric vokste opp i New York, og drev også med hest i USA. Vi åpnet Mjøsa Hesteklinikk her på gården hvor jeg er født og oppvokst, Guthus Vestre, i januar 2005, forteller Lisel.
En viktig årsak var ønsket om å drive mer spesialisert behandling av hest, som det ikke er mulig å gjøre ute i felt. Lisel er daglig leder for Mjøsa Hesteklinikk, mens Eric til daglig jobber som professor og spesialist i hestekirurgi ved Veterinærhøyskolen i Oslo. Han hjelper til i hesteklinikken på lørdager, samt mandag ettermiddag.
– I tillegg har vi en tredje veterinær her, Mina Røhr Heggelund. Hun tar imot pasienter på klinikken under den offentlige veterinærvakta i Stange, Løten og Hamar, og hjelper oss ved behov. Vi har også en svært flink veterinærassistent, Karina Johannessen. Hun er også utdannet ridelærer trinn to fra Starum.
En gang i måneden arrangerer de temakveld om hest, hund og katt – arrangementer som er veldig godt besøkt, med opptil 70 deltagere.
– Vi er opptatt av kunnskapsformidling, og inviterer fagpersoner som holder kurs og temakvelder hos oss. Informasjon om dette legges ut på våre Facebook-sider, sier hun.
– Det er svært viktig for oss at det er høy kompetanse hos alle ansatte på Mjøsa Hesteklinikk. Derfor bruker vi mye tid og ressurser på etterutdanning. Klinikken er også godt utstyrt med blant annet digitalt røntgen, ultralyd og eget blodlaboratorium, tannenhet brukt på hest og små dyr, samt spesialinnretninger for å kunne legge hest i narkose, understreker Lisel.
I klinikken opererer Lisel og hennes kollegaer hest, og tar imot syke og skadde hester til oppstalling og behandling over lengre tid. De tar også imot hund og katt i ganske stort omfang.
– I tillegg tar får mange rekvirerte pasienter fra kollegaer i felt – faktisk har vi pasienter fra Ålesund og Molde i nord, noen svensker og helt ned til Tønsberg i syd, sier Lisel. I tillegg til praksisen ved klinikken, er hun også veterinær på kjøttfebesetningen på TYR testing-stasjon på Staur gård.
Mjøsa Hesteklinikk har også arrangert kunstutstillinger med tema dyr. De deltar på Åpne gårder i august med kunstutstilling, pop-up art café og bruktmarked for hesteutstyr. Og er du interessert i hest, bør du absolutt stikke innom for… litt påfyll!