image

Røhne nedre gård

Et besøk hos Napoleon

Et besøk hos Napoleon

Da den gamle hovedbygningen på Røhne Nedre skulle renoveres, oppdaget man at veggene i salen i andre etasje skjulte en fantastisk hemmelighet. I dag er nettopp denne hemmeligheten gårdens største attraksjon.

Karoline Finstad Vold er odelsjente til Røhne Nedre gård. Sammen med mannen Erling ønsker hun velkommen på den store steinhella foran den restaurerte hovedbygningen, en av Stanges eldste og – skal det vise seg – et hus med fantastiske hemmeligheter i veggene.

En gravhaug fra yngre jernalder langs oppkjøringen til gården vitner om tradisjoner helt tilbake til 500-tallet, som alene gjør et besøk på Røhne Nedre til en opplevelse. Men det er likevel 1800-tallet som står i fokus her, takket være nettopp det som skjulte seg i det gamle hovedhusets vegger.

– Bli med opp i andre etasje, smiler Karoline.

Vegger med historie

Vi klatrer opp den utvendige trappen, og trer inn i en sal vi aldri har sett maken til. Veggene er dekket med vakre og fargerike illustrasjoner som ser ut til å fortelle en konkret historie.

 

– Veggdekoren viser historiske hendelser i Norge, Sverige og Frankrike på 1840-tallet. En vegg viser den norsk-svenske kongefamilien, men det er Napoleons gravferd i Paris som er hovedmotivet i salen, forteller Karoline.

Etter at den fantastiske veggdekoren ble oppdaget i 2001 da det gamle hovedhuset skulle renoveres, fikk de med hjelp fra en konservator på Hamar fjernet panelet som var satt opp utenpå, og deretter malingen som dekket de fantastiske motivene. Etter ni år klarte de å tilbakeføre veggdekoren til slik den fremstår i dag, og underveis har nysgjerrigheten rundt Napoleon og hans historie selvsagt blitt stadig større på Røhne Nedre. I dag trer Karoline ofte inn i rollen som Keiserinne Josephine, iført en kjole inspirert av empiretidens kjolesnitt, når hun tar imot besøkende for omvisning i den restaurerte hovedbygningen.

– Napoleon ble gravlagt på St. Helena i 1821, og først i 1840 sørget det franske folk og kong Ludvig Filip for at hans ønske om å bli begravet ved Seinens bredd ble oppfylt. Kisten ble hentet fra St. Helena og ført til Paris, hvor han ble bisatt i Invalidedomen der Napoleons sarkofag kan besøkes i dag, forteller hun, mens hun peker ut den illustrerte historien på veggene.

For å se vakre illustrasjoner og høre historien om Napoleons gravfølge trenger du slett ikke dra til Paris og Invalidedomen: Det holder lenge å legge turen om Røhne Nedre.

Bryllup, skilsmisse og konkurs

– Veggdekoren kan knyttes opp mot de som kjøpte gården i 1804, forteller Karoline.

– Da kom Fredrik og Pernille Brun hit fra Toten, og hadde med seg to unger. Fredrik var gardbruker, men i tillegg var han sersjant og en av fire ledere for bondehæren. Han var opptatt av militæret og militærhistorie, og 1804 var jo midt under Napoleonskrigene. I 1820 tok datteren og svigersønnen over og i 1851, da veggdekoren sto ferdig, var det barnebarnet Paul som hadde tatt over gården. Han giftet seg med jenta fra nabogården, men ekteskapet endte i skilsmisse etter bare tre måneder; en høyst uvanlig hendelse på den tiden. I anledning bryllupet hadde han fått malt veggdekoren, trolig til ære for og i samarbeid med bestefar Fredrik, og med skilsmissen på toppen av all annen gjeld gikk Paul konkurs. Vi vet av konkursprotokollen at han blant annet skyldte penger til en svenske ved navn Anders Ericsson – som var nettopp maleren som dekorerte veggene.

Karoline forteller at Paul søkte om å få emigrere til Amerika – selge gården, og bare forsvinne.

– Men på et eller annet vis klarte han likevel å redde gården. Han skaffet seg en husmannsjente til husholderske, og fikk barn med søsteren hennes. Det ble det rettssak av, og Paul ble i Høyesterett dømt til vann og brød i 15 dager. Til slutt fikk han også barn med husholdersken, før han gikk konkurs igjen i 1865 og paret emigrerte til Amerika med sønnen de to hadde sammen. Noen tiår senere kjøpte Karolines tippoldefar gården, som hun driver i dag sammen med mannen Erling som femte generasjon. Her driver de ved siden av gjesteaktiviterer med skog, korn og kyllingproduksjon, og Erling driver ølbrygging på gården sammen med tre venner og partnere.

Røhne Nedre er en gård full av kulturhistorie, og ingen forteller den bedre enn Karoline og Erling. Omvisningen avslutter du best i den koselige stuen i første etasje, hvor tømmerveggene fra 1600-tallet utgjør en perfekt ramme rundt vertskapet, maten (hvor napoleonskake selvsagt også står på menyen) og historiene som gjerne fortsetter utover kvelden.

Nedre Røhne er i sannhet en gård å besøke for deg som ønsker deg… litt påfyll.

For grupper

Omvisning og arrangementer/bespisning for grupper fra 10 til 50 personer, hele året etter avtale. I tillegg noen åpne dager.

Fasiliteter

Kredittkort
Kulturminner
Kurs/møter
Overnatting
Parkering
Servering

Siste nytt

Andre aktører

Pilegrimssenter Hamar

Storhamargata 125, 2315 Hamar

Tangen Dyrepark

Kolomoen 904, 2337 Tangen

Norsk Motorhistorisk Museum

Gamle Stangeveg 39, Lindstad vestre, 2335 Stange

Røne Nordre Gjestehus

Røne Nordre gård

Rønegutua 89, 2335 Stange

Stange kommune

Storgata 45, 2335 Stange

Norsk Utvandrermuseum

Ingrid Semmingsens veg 10, 2312 Ottestad

Hageland Stange

Fokholgutua 286, 2335 Stange

Alm Østre

Almsgutua 59, 2335 Stange